Producenci

Lanolina Bezwonna 100g - ESENT

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 20,68 zł 20.68
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: ESENT
Kod produktu: HEO-2041

Opis

Surowiec dla przemysłu (Raw Material) : Lanolina bezwodna

INCL : Lanolin
Numer CAS  8006-54-0
Numer EINECS 232-348-6

Lanolina, surowiec (wosk) pochodzenia odzwierzęcego, otrzymywana w procesie czyszczenia owczej wełny. Lanolina poddawana jest procesowi odwodnienia (stąd jej nazwa bezwodna).

W temperaturze 20oC lanolina , ma postać gęstej, ciągnacej masy, o barwie kremowej.
Lanolina nie rozpuszcze się w tradycyjnym tego słowa znaczeniu w wodzie, natomiast jest w stanie wchłonąć wodę (wraz z rozpuszczonymi w wodzie składnikami aktywnymi) do 200% swojej wagi, tworząc emulsje. Rozpuszcza się dobrze w tłuszczach.

Lanolina bezwodna zawiera w swym składzie :


cholesterol, izocholesterol, lanosterol, dihydroergosterol, dihydrolanosterol, metacholesterol, hydroksycholesterol, alkohol lanylowy, cetylowy i cerylowy, kwas cerotynowy, kwas karnaubowy, kwas palmitynowy i kwas stearynowy. Farmakopea Europejska wprowadziła wymóg badania zawartości pestycydów w lanolinie; ich ilość nie może przekraczać 1 ug/kg.

Działanie.

Lanolina, ma zdolność przenikania w głąb skóry. Na powierzchni tworzy cienku mocno tłusty film, izolujacy skórę od niekorzystnych warunków zewnetrznych (suche powietrze, mrozy itp), zmiękcza naskórek i wygładza skórę. Dzięki możliwości łączenia się taz z tłuszczami jak i wodą jest naturalnym emulgatorem.

Stosowanie.

W przemyśle kosmetycznym (tak tym wielkim jak i w tym domowym), wykorzystywana jest jako składnik natłuszczajacy i nawilżajacy, emulgator, oraz środek transportujący składnik aktywne w głąb skóry.
Stosuję sie jako dodatek do kremów, pomadek, mydeł.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl